OMUL CU MASCA DE FIER

Identitatea omului cu masca de fier este desigur una din enigmele cele mai celebre din istoria Ferantei. In fond. cine a fost omul care, timp de douazeci si doi de ani, in patru inchisori duferite, a fost silit sa poarte, permanent, nu numai o masca de fier, dar si o masca de catifea neagra? Partea de jos a mastii avea arcuri de otel. Se daduse ordin ca omul sa fie ucis daca si-o scotea.
Ludovic XIV, Regele Soare (1643-1715) a spus: “Vreau ca nimeni sa nua fle vreodata cine este.” la randul lui, Michel de Chamillard, ministrul Regelui Soare, intrebat pe patul de moarte, a spus: “nu pot destainui, este secret de stat.”

Daca se examineaza jurnalul lui du Junca, reprezentantul regelui la Bastilia, la data de 18 septembrie 1698, se poate citi: “Joi, 18 septembrie, la ora trei dupa amiaza, domnul de Saint-Mars, guvernatorul fortaretei Bastilia, s-a prezentat, venind din fostul lui post de guvernator al insulelor Saint-Marguerite-Honorat, aducand cu el, in litiera sa, un vechi detinut pe care l-a avut in paza si la Pignerol, pe care l-a tinut permanent mascat, al carui nume nu se spune, si pe care l-a inchis, coborand din litiera, in prima camera din turnul Basiniere, asteptand noaptea, pentru a-l lua si conduce chiar el, la ora noua seara, cu domnul de Rosarges, unul din sergentii pe care domnul guvernator l-a adus, in a treia camera, singur in turnul Bretaudiere pe care l-a mobilat cu tot ce trebuie, inainte de sosirea sa, primind ordin de la domnul de Saint Mars, care detinut va fi servit si ingrijit de domnul de Rosarges, si hrana prizonierului fiind asigurata de domnul guvernator.”

Intr-un alt jurnal, in care se treceau date asupra mortii sau eliberarii detinutilor, du Junca a scris la data de 19 noiembrie 1703:
“In aceeasi zi, 19 noiembrie 1703, detinutul necunoscut, avand permanent masca de catifea pe fata, pe care domnul guvernator de Saint-Mars l-a adus cu el,venind din insulele Sainte-Maeguerite, pe care-l pazea de mult timp, care s-a simtit ieri cam rau iesind de la slujba religioasa, a murit astazi la orele 10 seara, fara a fi avut vreo boala grea, in cel mai scurt timp.”
Masca de Fier a fost inmormantat la 20 noiembrie in cimitirul Saint-Paul sub numele de Marchiel sau Marchioly. Fata i-a fost arsa cu vitriol pentru ca, in caz de deshumare, sa nu poata fi nicicum identificat.
Apoi, a fost uitat pana la aparitia, la Amsterdam, in 1745, a unei cartulii anonime; Memorii secrete pentru a servi istoria Persiei. Autorul satirizeaza personaje de la curtea lui Ludovic XIV, carora le a nume persane. In carte se vorbeste de un detinut politic mascat, pe care autorul il considera a fi contele de Vermandois, fiul lui Ludovic XIV si al domnisoarei de La Valliere.
Voltaire a fost primul care s-a ocupat, cu adevarat, de enigmaticul caz al omului cu Masca de Fier. Desigur ca ideea i-a venit dupa ce citise lucrarea de mai sus, pe care o cunostea. In “Secolul lui Ludovic XIV”, el relateaza povestea misteriosului detinut care avea o voce frumoasa si o piele oachesa… Voltaire a pomenit din nou aceasta enigma in “Dictionarul enciclopedic.”
Editorul sau – sau chiar Voltaire insusi – a redactat o nota in care se spune ca omul cu Masca de Fier era probabil fratele mai mare al lui Ludovic XIV.
Intre timp, alti doi autori au evocat curiosul mister. In 1754, abatele Lengley- Dufresnoy a identificat Masca de Fier cu ducele de Beaufort, disparut in fata orasului Candie, in Creta. Mai tarziu, in 1769, un alt eclesiast, parintele Griffet, a publicat fragmentele din jurnalul lui du Junca.

Leave a comment