Dosarul ceasornicarului Pel

‘Doamna Marie Eugenie Pel, sotia lui Albert Pel, fiica lui Pierre-Alexandre Buffereau si Marie Cecile Bigot, a decedat la 24 Octombrie 1880, in varsta de 31 de ani, la domiciliul sau din avenue Kleber 11o, Paris.

Pare un anunt mortuar obisnuit, nimic nelasand sa se intrevada  coasa ce a secereat cursul vietii acestei tinere femei si care se datora inca o data acelei perfide otravi, acidul arsenios.

Totul putea ramane nerezolvat , daca parintii Mariei nu ar fi sesizat judecatorul de instructie asupra unor fapte care aruncau o noua lumina asupra circumstantelor in care decedase doamna Pel.

Sotii Pel,  angajasera in casa pentru cei doi copii o tanara in varsta  de doar 19 ani, Leontine. Si  la doar sase luni dupa moartea doamnei Pel, spre marea surpriza a rudelor si cunostintelor ,a avut loc casatoria domnului Pel cu Leontine.

Astfel sotii Buffereau inainteaza  tribunalului o acuzatie categorica: fiica lor Marie Eugenie fusese otravita.

In urma anchetei intreprinsa de judecatorul de instructie, apar dovezi zdrobitoare.  Declaratia doctorului Raoult, medicul care o ingrijise pe doamna Pel in intervalul 12-24 octombrie 188o suna in felul urmator: “Doamana Pel se plangea de vomismente si de scaune diareice, frecvente, insotite de dureri violente in stomac si intestin”. Dar cu toate medicamentele administrate, simtomele doamnei Pel persistau. Gura doamnei Pel devenind uscata si limba de un rosu aprins.

Aceste simtome sunt caracteristice intoxicatiei cu arsenicale subacute si pot provoca moartea intr-un interval ce variaza de la 6 la 10-12 zile, observatii facute si de doctorii Brouardel si Lhote, medici insarcinati cu expertiza cazului. Confirmand ca simtomele descrise nu pot interveni decat in urma intoxicarii cu arsenic si nimic nu poate veni in contradictie cu aceasta ipoteza.

La 4 ani de la deces si in urma acuzatiei facute de sotii Buffereau, se dispune exhumarea si analiza cadavrului.

Astfel pe data de 24 octombrie, medicul Brouredel, legist si toxicolg celebru din acea vreme, efectuiaza autopsia. Rezultatele sunt urmatoarele:

1. In coprul defunctei se constata o cantitate apreciabila de arsenic.

2. Se demonstreza ca aceasta cantitate de arsenic nu a fos introdusa in corp nici prin lichidul de imbalsamare nici prin pamantul care inconjura sicriul.

3. Arsenicul gasit , prin cantitatea sa, nu se gaseste in stare normala in organism.

In urma cercetarilor facute si ca o concluzie finala in urma relatarii doctorului Raoult in tabloul clinic al bolii, in constatarile autopsiei si in analiza chimica- ca nimic din toate astea – nu contravin ipotezei unei intoxicatii arsenicale- domnul Pel este declarat vinovat de moartea sotiei sale Marie Eugenie Pel si condamnat la moarte, fiind executat in curtea inchisorii din Saint-Cloud.

Tags:

Leave a comment