ASTAZI ESTE O NOUA VIATA.

Fiecare zi este o noua viata pentru omul intelept, asa ca, sa incercam sa lasam deoparte grijile si sa incercam sa traim.

Pare un lucru simplu, dar pentru a reusi asta, cred ca e nevoie de multa putere, de lupta cu tine cu tot ceea ce inseamna trecutul tau si gandurile pentru viitor.

Astfel – OMUL- este o structura minunata, complexa, destinata unei calatorii lungi care trebuia sa invete sa-si controleze viata ca si pe o masinarie incat sa poata trai, asa cum spunea Sir Wiliams Osler- “tiin compartimente etanse de timp“, aceasta fiind cel mai bun mod de a asigura siguranta calatoriei numita -viata. Gandesti ca poti inchide cu usi de fier fiecare nivel al vietii, lasand in urma TRECUTUL-zilele moarte de ieri, izoland VIITORUL– zilele, nenascute inca, de maine. Este siguranta. siguranta zilei de astazi…. . Incarcatura zilei de maine, adaugata celei de ieri si dusa astazi il face pana si pe cel mai puternic sa se poticnesca.

Dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa facem nici un efort pentru ziua de maine, insa modalitatea cea mai buna de a ne pregati pentru ziua de maine este stradania, plina de inteligenta si de entuziasm, de a indeplini superb ziua de astazi.

Cu siguranta trebuie sa ne facem ganduri si pentru ziua de maine. Dar trebuie sa fie ganduri pozitive, gandite cu atentie, planificate. Insa toate trebuiesc lipsite de incarcatura emotionala nimita – GRIJA-  care in exces poate duce la epuizare atat fizica cat si psihica.

Putem exemplifica sfatul unui medic, dat unui pacient in urma unui consult fizic si psihic, consult in urma caruia concluzia era ca problema nu era de natura fizica ci de natura metala : vreau sa te gandesti la viata ta ca la o clepsidra, Stii ca sunt mii de granule de nisip in partea de sus a clepdrei: si toate trec incet si uniform prin gatul ingust de la mijloc. Nimic din ce am putea face, tu sau eu, nu determina trecerea a mai mult de o granula de nisip prin gatul ingust fara a strica clepsidra. Tu , eu si oricine altcineva suntem asemenea clepsidrei. Cand ne apucam de lucru dimineata, sunt sute de sarcini pe care trebuie sa le indeplinim in acea zi, dar daca nu le luam pe indelete, lasandu-le sa treaca incet uniform, asa cum trec granulele de nisip prin gatul clepsidrei, ne vom distruge structura fizica si mentala.”  

                  O filozofie de viata memorabila, –  o granula de nisip o data….. O sarcina o data….., gand care te poate ajuta , salva fizic si mental.

       ‘Traiti in compartimente etanse de timp”  -inseamna delimitarea celor doua eternitati: trecutul vast ce dainuie dintotdeuna  si viitorul. Incercand sa traim in vreuna din aceste eternitati riscam sa ne distrugem atat trupul cat si mintea. Asadar, ar trebui sa ne multumim sa traim singurul timp pe care-l avem cu adevarat: ASTAZI”

Tags: ,

Leave a comment